Groepstraject voor tieners met de paarden

Jezelf leren begrijpen op een speelse manier door zowel mens als paard. Voor tieners die worstelen met emoties en gedachten en nog niet de juiste hulp gevonden hebben.
Uitnodiging om samen te onderzoeken

Als tiener heb je een eigen mening, maar nog niet altijd zoveel te zeggen…

Als tiener “moet” je al van alles. Je moet goed je best doen op school. Vakken volgen waar je misschien geen zin in hebt en daar ook nog huiswerk voor maken. Je moet mee op visite bij opa en oma. Je moet de vaatwasser uitruimen en af en toe stofzuigen.

Je moet, moet, moet…. Er wordt van alles van je verwacht en gevraagd.

Maar wat als je daar helemaal geen zin in hebt? Wat als je geen voldoening haalt uit de dingen die je nu doet? Wat als je een hoge lat legt voor jezelf en dus continu bang bent om te falen?
Wat als je niet weet wat je wil met je leven en dus niet weet welke studie of richting je moet kiezen? Wat als je niet de juiste vrienden of vriendinnen om je heen hebt en het dus niet fijn is op school?
Wat als je door corona niet meer de dingen kunt doen waar je blij van wordt?

Wat als je het idee hebt dat je alleen nog maar “moet”, terwijl je niks meer hebt om naar uit te kijken? En je je down voelt of onzeker?

Dan ben je van harte welkom bij ons op de boerderij :). Daar “moet” je niks, maar we willen je wel uitnodigen om samen met ons te onderzoeken hoe jij weer de dingen kunt gaan doen die jou voldoening geven.

Een kijkje in jouw innerlijk leven dankzij de paarden
Inzicht in jezelf

Op een constructieve manier omgaan met gedachten, emoties en gevoelens

Bij ons op de boerderij komen we steeds meer tieners tegen die moeite hebben om op een constructieve manier om te gaan met de gedachten, emoties en gevoelens die ze ervaren. Tieners die onzekerheid, groepsdruk, de druk van de maatschappij ervaren en zich daardoor teveel gaan aanpassen aan de verwachtingen van anderen. Waardoor ze niet goed meer weten wat voor hun zelf belangrijk is.

Bij de paarden gaan we kijken naar hoe jij je voelt, wat jij denkt en wat jij belangrijk vindt, zodat jij weer de dingen kunt gaan doen die voor jou van waarde zijn. Dat gaat niet vanzelf, daarvoor vragen we jou om het meest enge te doen.. jezelf kwetsbaar op durven te stellen en durf dat te delen wat er in je leeft. Zodat we van elkaar kunnen leren en zien hoe kwetsbaarheid en moed hand in hand gaan. Kwetsbaarheid is KRACHT! En ja..dat is soms best confronterend, maar uiteindelijk fijn, omdat je dan keuzes kunt maken die echt bij jou passen.

Paarden helpen ons snel naar de kern. Waarom? Paarden zijn – net als wij – gevoelig. Dat hebben ze nodig om te kunnen overleven.

Paarden vertellen jou wat je soms zelf moeilijk kunt zien

Wat kunnen de paarden betekenen in jouw ontwikkeling

Paarden geven je directe inzichten vanuit hun natuurlijke gedrag. Paarden zijn prooi- en kuddedieren. Paarden zijn heel sensitief omdat dat belangrijk is om te kunnen overleven. Ze scannen continu hun omgeving om te kijken of ze nog wel veilig zijn. In de kudde is er één die de leider is, die de kudde veilig houdt. Als je met het paard in de bak staat, vorm je een mini kudde. Wie zorgt ervoor dat het veilig is? Ben jij de leider, of moet het paard de leiding nemen?

Paarden reageren op jouw gedrag. Als je je gedrag NU verandert, verandert het gedrag van het paard ook. Zo zal het paard anders reageren als jij rustiger, of juist drukker bent. En ook als jij stevig in je schoenen staat, of juist onzeker bent. Je bent je er misschien zelf niet bewust van, maar er gebeurt zoveel in je lijf. Daar reageert een paard op. Ze reageren dus vanuit natuurlijk gedrag, zonder oordeel. Ze kunnen je niet verstaan, wat mensen natuurlijk wel kunnen, maar ondanks de woorden reageren ook mensen grotendeels op lichaamstaal. Kortom: je patronen worden makkelijk zichtbaar. Wat er in de bak gebeurt, is een mooie afspiegeling van hoe jij in het dagelijks leven reageert op situaties.

“Herstel het contact met jezelf door de verbinding op te zoeken met mens, dier en natuur”
Wie zijn wij

Over ons – Erwin & Ilaria

Erwin en Herrador tiener groepstraject soulhorses

Over Erwin

Mijn naam is Erwin van der Horst en ik ben een rustige en geduldige jongeman van 34 jaar. Ik hecht waarde aan gelijkwaardigheid en zelfstandigheid. Ik luister met compassie naar het verhaal van de ander en wat diegene doet bewegen intrigeert me.

Waar ik echt blij van wordt is om te zien hoe de ander zijn eigen kracht begint te voelen en deze kracht durft te omarmen om vervolgens de stappen te durven maken die het hart al een tijd roept.

Ik begeleid vanuit mijn hart om jou weer je eigen kracht te laten voelen. De kwaliteiten waar jij over beschikt te laten ervaren en te benutten om dat als drijvende kracht te laten fungeren in jouw dagelijkse leven. Zodat de ruimte ontstaat voor zelfontplooiing en de zelfstandigheid vergroot wordt waar mogelijk.

Van 2011 tot medio 2020 heb ik gewerkt op een zorgboerderij als werkbegeleider van mensen met een verstandelijke beperking. Mate van verstandelijke beperking varieerde sterk.

Daar heb ik ervaring opgedaan door te werken met mensen met verschillende vormen van het Autisme spectrum, Syndroom van Down en mensen met een verstandelijke beperking en psychische problematiek (vnl. angst en paniekstoornis en depressie).

Daarnaast weet ik uit ervaring hoe het is om te worstelen met depressie, angststoornissen, depersonalisatie en derealisatie (dissociatie), burn-out en een hoge (stress) gevoeligheid. Inmiddels – door veel innerlijk werk – al jaren hersteld, ook al blijven sommige aspecten mijn levensmissie.

Sinds augustus 2020 werk en woon ik bij SoulHorses. Ik verzorg de dieren, onderhoud het terrein en begeleid de zorg. Graag ontmoet ik jou!

3 weetjes over mij als tiener

Als tiener was ik onopvallend/opvallend. Ik was stil, verlegen en tegelijkertijd kleedde ik mij opvallend om mijzelf te profileren. Stoerder en weerbaarder proberen te zijn dan ik werkelijk was.

Ik deed er alles aan om dagelijks met mijn vrienden buiten te zijn. Beetje rond hangen op straat, uitgaan, feestjes en het middelen gebruik wat er voor mij bij hoorde met de gevolgen die  daarmee gepaard kunnen gaan.

Mijn motivatie voor school was ver te zoeken. Op mijn 15e ging de school het gesprek met me aan en wilde liever dat ik elders mijn educatie ging voortzetten.

Ilaria toes tiener groepstraject soulhorses

Over Ilaria

Ik ben Ilaria (29 jaar) en ik weet hoe lastig het is om als je als tiener staande te houden. Ik weet al sinds ik jong was dat ik hoogsensitief was en kan het nu zien als een talent. Ik voelde me “anders” op de middelbare school en voelde me onzeker. Ik was perfectionistisch en was bang om te falen. Ik piekerde veel.

Ondertussen heb ik veel aan mezelf gewerkt en ook veel opleidingen gevolgd en begeleid ik volwassenen, kinderen en tieners om meer zelfvertrouwen te krijgen en zichzelf beter te leren kennen. Dat doe ik samen met mijn paard Toes, die ook bij SoulHorses staat. Toes doet alleen wat ze zelf graag wil. Zij leert me dat je best van je af mag bijten. Dat het soms nodig is om echt voor jezelf te gaan staan.
Toes en ik leren jou graag kennen! Bij ons mag je helemaal zijn zoals je bent.

3 weetjes over mij als tiener

Ik deed altijd heel hard mijn best op school en dat werd gewaardeerd door de leraren, maar meestal niet door de meest populaire meisjes. Ik telde op de middelbare school mijn 10’en. Dat waren er heel wat.

Ik hield niet van uitgaan. Ik was te onzeker en snel overprikkeld. Ik lag liever met mijn cavia in bed een film te kijken.

Als iemand iets nodig had, dan had ik het altijd. Geen pen bij? Ik had het. Lineaal nodig? Ik had het. Eenmaal uitgeleend kreeg ik het helaas meestal niet meer terug.

Wil jij dit graag leren?

Thema’s die we behandelen bij de paarden

Grenzen & je eigen ruimte

Heb je moeite met het duidelijk maken van wat je graag wilt? Zijn er telkens mensen die keer op keer over jouw grens gaan en weet je niet hoe je hiermee omgaat?

Zelfvertrouwen

Wat is dat nou eigenlijk ‘zelfvertrouwen’? Wanneer vertrouw je op jezelf? Wat zijn jouw talenten en waar ben je trots op?

Emoties, gedachten & gevoelens

Herken je dat je sommige emoties en gedachten niet zo goed kunt plaatsen? Blijf je gemakkelijk ‘hangen’ in gedachten lussen? Wat doe je als je last hebt van heftige emoties zoals boosheid, verdriet of angst?

Faalangst & Perfectionisme

Ligt jouw lat ook zo hoog dat je er zelf niet een bij kunt? Hoe is perfectionisme om te buigen naar iets wat in jouw voordeel werkt?

Waar wordt jij blij van

Leef jij het leven dat je graag wilt leven? Haal je voldoening uit de dingen die je doet? Als je alles mocht kiezen in de hele wereld, waar word je dan echt blij van..?

Communicatie

Heb je moeite met jezelf verbaal uit te drukken? Je stem te laten horen? Heb je moeite met de juiste woorden te vinden in bepaalde situaties? Hoe kun je jezelf laten zien en je laten horen op een manier die bij jou past?

Kun jij je hierin vinden?

Voor jou als..:

… Je het fijn vindt om buiten te zijn in de natuurt en met de dieren. Een plek die je rust bied.

… Je niet goed weet hoe je kan omgaan met je emoties, gedachten en gevoelens.

… Je niet goed weet hoe je met jezelf en anderen om kan gaan.

… Je een ingrijpende gebeurtenis achter de rug hebt en daardoor voel je je neerslachtig en pieker je veel.

… Je hebt een moeilijke thuissituatie. Bijvoorbeeld door veel ruzie, een scheiding of iets anders.

Groepstraject

Praktische informatie

We starten met twee losse dagen als introductie van 2,5u. De kosten hiervoor zijn 60 euro. De data:

Zaterdag 28 juni van 09:30 tot 12:00 uur
Zaterdag 10 juli van 09:30 tot 12:00 uur

 Het traject start in augustus en bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2,5 uur op de volgende data:

Zaterdag * augustus van 09:30 tot 12:00 uur
Zaterdag * augustus van 09:30 tot 12:00 uur
Zaterdag * september van 09:30 tot 12:00 uur
Zaterdag * september van 09:30 tot 12:00 uur
Zaterdag * oktober van 09:30 tot 12:00 uur

De investering voor het gehele traject is €375

We werken met een groepje van maximaal 6 tieners, zodat er genoeg persoonlijke aandacht is. De leeftijdscategorie is 14 t/m 18 jaar.

Een groep komt nooit voor niks bij elkaar. De vraag en behoefte van de groep is bepalend voor de inhoud en de structuur van het traject.

Belangrijk is kleding die een beetje vies mag worden en stevige schoenen. Open schoenen zijn niet toegestaan (kans dat er een paard op je teen gaat staan….)

Contact

Intake aanvragen

We nemen nog even contact op om kennis te maken. Vragen? Mail naar erwin@soulhorsesvzw.be of +32 456 36 08 63

Ga je akkoord met ons privacybeleid?

9 + 6 =